Vanaf 1 januari 2023 geldt een BTW-vrijstelling van 0% voor zonnepanelen op woningen.

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een belangrijke wijziging met betrekking tot de btw voor zonnepanelen op woningen. Voorheen gold er een btw-tarief van 21% voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Echter, er is nu een wetsvoorstel aangenomen waardoor dit tarief per 1 januari 2023 wordt verlaagd naar 0%. Hier zijn de belangrijkste veranderingen en gevolgen van deze wijziging.

Het nieuwe tarief van 0% is enkel van toepassing op de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Onder een woning verstaan we ook bijvoorbeeld een garage, schuur, serre, aan- of uitbouw, of zelfs een vakantiewoning. Daarnaast geldt het 0% tarief ook wanneer bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen aanschaft voor een appartementencomplex.

Het 0%-tarief is ook van toepassing op andere zaken, zoals de aanleg van kabels, montagemateriaal, optimizers en omvormers. Tevens geldt het voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van zonnepanelen. Voor overige werkzaamheden, zoals dakversteviging of de installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief van 21% gelden.

Als particulier heeft deze wijziging ook gevolgen voor u. Vanaf 1 januari 2023 betaalt u geen btw meer over de levering en installatie van zonnepanelen op of bij uw woning. Aangezien u geen btw meer betaalt, hoeft u deze ook niet meer terug te vragen via een btw-aangifte.

Desondanks worden particulieren nog steeds beschouwd als btw-ondernemers vanwege de levering van energie aan energiemaatschappijen met behulp van zonnepanelen. Echter, als uw jaarlijkse omzet onder de € 1.800 blijft en het vermogen van uw zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek blijft, hoeft u zich niet bij ons aan te melden als btw-ondernemer.

Als uw jaarlijkse omzet voor geleverde elektriciteit boven de € 1.800 uitkomt, dient u zich wel bij ons aan te melden als btw-ondernemer en btw-aangifte te doen. In dit geval kunt u echter wel gebruikmaken van de kleineondernemersregeling.